Börsen fortsätter nedåt men takten minskar

Trots överraskande positiv amerikansk statistik blev det rejält nedåt på Stockholmsbörsen igår efter att den kritiska 895-900 nivån punkterats. När den postivia statistiken redovisades vände kurserna åter upp mot 900-nivån men uppgången hejdades när kursen tangerade det längre glidande medelvärdet och fick sedan fart nedåt när USA vände nedåt.

Stockholmsbörsen stängde på minus 1,8 procent och 888,5 punkter. Omsättningen var betydligt högre än de senaste 15 dagarnas genomsnitt, 15 miljarder kronor. Ett svaghetstecken är att den positiva statistiken inte fick någon positiv effekt på kurserna, det kan förmodligen innebära att om fredagens jobbstatistik inte kommer in lika bra eller bättre än förväntat kan det sätta press nedåt igen. Det gäller som vanligt att ta statistik med en nypa salt och en nypa är definitivt den höjda skrotningspremien vid köp av ny bil. Skrotningspremien upphörde den 24:e augusti och det finns all anledning att invänta nästa månads siffror…

Många väljer självklart att ta hem vinster när börsen faller och oavsett om jag blir kallad dystergök är osäkerheten stor efter den senaste tidens kraftiga uppgångar.

Totalt var det 101 aktier som stängde högre igår än i måndags, 268 aktier stängde lägre och 134 aktier stängde på samma nivå som i måndags. Lundin Mining visade styrka genom att stiga 0,4 procent och samtidigt placera sig bland de aktier som var extremt högt omsatta i förhållande till börsvärdet. Även Boliden som backade, Swedbank och SSAB fanns bland de som var extremt högt omsatta. Säljarna dominerade i 81 procent av affärerna och köparna endast i 18 procent.

Ericsson som var högst omsatt med hela 1,6 miljarder kronor, mer än tio procent av börsens totala omsättning steg denna sura börsdag. H&M backade 1,3 procent till 389,50 kronor och noterades för den näst högsta omsättningen. Volvo B fortsatte nedgången och backade 1,6 procent till 61,25 kronor. Branschkollegan Nokia backade 2,6 procent till 96,50 kronor.

Bank- och finans var, inte helt oväntat, den sämsta sektorn under tisdagen och det var ett stort säljtryck på bankerna. Det är kanske inte så konstigt efter den senaste tidens ohämmade uppgång. Sorterat i omsättningsordningen backade Nordea 2,7 procent, SEB A 5,6 procent, Swedbank 2,0 procent och SHB A 3,5 procent. Det smakar lite beskt när Annika Falkengren klappar sig på bröstet (nej men vad säger jag) och skryter om hennes och bankens prestationer… För att få ta del av statens stödpengar avstod Annika Falkengren sin bonus och skulle bara ”ta ut 7 miljoner” för 2008 och det bidde inte en tumme denna gång, det bidde 20 millar för en bank stödd av staten…

Även cykliska aktier som gått starkt den senaste tiden präglades av vinsthemtagningar. Atlas Copco tappade 2,5 procent, Husqvarna backade 4,8 procent.

sektorer60

OMXS30 har legat i en konsolideringskanal sedan den 24:e augusti och vid två tillfällen försökt att dra igenom motståndet vid 925 men misslyckats. På nedsidan har begränsningen legat i ett stödområde runt 895-900. När säljtrycket tog över och drog ner indexet under 900-nivån tilltog volymerna, likaså när 895 passerades på eftermiddagen. Stängningen var svag och bryts 885-nivån förväntar jag mig att 870 och 850 kommer att testas inom kort. På minussidan ser jag den förhållandevis stora omsättningen igår i samband med den svaga avslutningen.  Skulle den fallande stödlinje hålla kan detta utbrottsförsök visa sig vara ett falskt utbrott och om några veckor bara se ut som ett litet hack i kurvan.

Motstånd: 895-900 / 916 / 925. Stöd 885 / 876 / 850

omxs30real25

Idag är det endast Hemtex som rapporterar. Boliden fortsätter sina kapitalmarknadsdagar.

Riksbanken har penningpolitiskt möte klockan 09.00 och presenterar resultatet för 3- och 6-månaders sekkredit mot företagscertifikat klockan 11.30.

På statistikfronter kommer det BNP och PPI (producentpriser) från EMU-området klockan 11.00.

I eftermiddag är det upp till bevis när all statistik från USA kommer.
13.30 Challenger Varselstatistik augusti
14.15 ADP privat sysselsättning augusti
14.30 Definitiv produktivitet, enhetsarbetskostnader Q2
16.00 Industrioder avseende juli

Förväntningarna på fredagens jobbstatistik är stora och infrias de inte kan det bli svårt att försvara de upptrissade förväntningarna.

I Asien är det breda nedgångar och värst är det i Japan där Nikkei backar hela 2,5 procent. Jag vill reservera mig lite för om mina siffror för Asien är rätt denna morgon. I de flesta tidningar Di mfl står det att Kina stiger, men enligt vad jag kan se backar det ordentligt även i Kina, vi vet om en stund vem som hade rätt. Oavsett så förlitar jag mig mer på andra indikatorer för tradingen. Kina är definitivt det land jag tittar minst på i världen för att dra några slutsatser…

I Kina ryktas det för övrigt om att statliga fonder har börjat köpa aktier för att ge stöd till börsen och betonar vikten av att finansmarknaderna återhämtar sig före den 1 oktober då Kina firar 60 år och har nationaldag. Bara det inte blir någon olycklig sifferkombination på börsindex så att allt går åt skogen, då krävs det nog ännu mer inblandning från statens sida, det finns många skäl till att inte titta på Kinas börser, mer än som underhållning – där är de oslagbara…

Det breda MSCI Asia Pacific Index backar enligt Bloomberg mer än det gjort på två veckor.

Den förväntade uppgången uteblev och New York-börserna stängde ordentligt ner. S&P 500 backade 2,2 procent och är nu åter under den kritiska 1000-nivån. DJIA och Nasdaq stängde 2,0 procent lägre.

Precis som i Europa var det bank- och finanssektorn som tyngde New York-börserna under tisdagen. Det hjälpte inte att inköpschefernas tro på framtiden var överraskande positiva. Inköpschefernas index steg till 52,9 i augusti från 48,9 i juli, förväntningarna låg på 50,5. Även kontrakterade husaffärer steg med mer än dubbelt så mycket som analytikerna förväntat sig. Citigroup rasade 9,2 procent, AIG fick sänkta rekommendationer och tappade 20,1 procent, Bank of America backade 6,4 procent och JP Morgan 4,1 procent.

Det är ytterst oklart om stimulanserna och de statliga garantierna verkligen hjälper, fler och fler banker går i konkurs i USA. Hela stater är konkursmässiga och statliga myndigheter i ett antal städer tvingas hålla stängt. Teflonminnet kan inte vara tydligare, de fel och misstag som gjort att vi hamnat i denna situation verkar vara helt bortglömda och upprepas bara ett år efter finanskraschen…

Med risk för att få mail om att jag är en dystergök och pessimist tycker jag ändå att det är på sin plats att notera omviktningen från finansaktier till obligationer.

Bengt Göransson skriver i Di idag att det är mycket rykten om en chockartad krasch på gång inom 4-6 dygn. Om dessa rykten om negativa nyheter och kommande krismöten är sanna eller ej är det omöjligt att sia om. Det som är fakta är att fler banker går i konkurs nu än tidigare år. Det vi vet är att banker och de finansiella institutionerna försöker rädda krisen på det sätt som fick systemet att krascha, det vet vi. Om det sedan är bättre eller sämre än väntat tror jag inte många utanför the inner circle har en aning om.

Den amerikanska S&P 500-terminen ligger betydligt lägre än när Stockholmsbörsen stängde, men den senaste timmen har den stärkts och försöker komma igenom 1000-nivån som dock misslyckades tidigare på morgonen. (inlagt 09.05: 1000-nivån verkar stå pall, då kan det ta fart nedåt). Tar sig indexet igenom blir inte nedgången speciellt långvarig på Stockholmsbörsen, men håller nivån kan det åter ta fart nedåt. Nivåerna ser ni i diagrammet:

esu930

 

Bland de ledande indikatorerna klockan 08.15 ser vi att den amerikanska terminen har stärkts något sedan USA-stängningen igår och fortsätter att stärkas. I Asien är det breda nedgångar i spåren efter USA-börsernas negativa utveckling igår. Dollarn backar mot Euron, men kronan stärks mot de flesta valutor nu på morgonen. Oljepriset backade igår, men har stabiliserats nu på morgonen. Ett fat Brentolja kostar nu 68,2 dollar. Det är små förändringar, men dock stigande metallpriser.

indikatorer68

Läs även: Surt för bankerna (DN). Högre boräntor (DN). Mest ned på Asienbörser (SvD). Försiktig optimism hos finanschefer (SvD). Saab stänger kontor (SvD). Regeringen manar till försiktighet (SvD). Credit Suisse sågar SEB (AFV). Största fallet på två veckor (AFV). Börsen ner i kölvattnet (AFV). Krispaketet kan ha förvärrat krisen (AFV). Finanssektorn pressade New York (AFV). Nervositeten ökar i USA (AFV). Snart ryker reavinstskatten (VA). Plocka hem vinsten i Swedbank NU! (VA). Grattis alla aktieägare (dagensPS). Falkengren landar mjukt (dagensPS). Tung dag på Wall Street (dagensPS). Företagen tror på höjda räntor (dagensPS)

*

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar