Bättre edge för uppgång idag

sammanfattning(Nyhetsbyrån Direkt): USA-börserna var i klart negativt territorium under onsdagens handel, men vid stängning hade åtminstone en del av nedgången urgröpts. Statistikskörden för dagen var genomgående sämre än väntat och därtill fanns oro kring det andra ebola-fallet i USA. Banker hörde till de största förlorarna.

”Ekonomin är kanske inte så stark som alla trodde. Oron är att svagheten i Europa och Asien ska ta sig över till USA och tynga vår ekonomi”, sade Bruce Bittles, chefsinvesterare på RW Baird & Co, till Bloomberg News.

Dow Jones Industrial Average stängde ned 1,1 procent på indexnivån 16.141, medan det bredare S&P 500 föll 0,8 procent till 1.863. Nasdaq Composite backade 0,3 procent till 4.215.

Omsättningen var 1,1 miljarder aktier på New York Stock Exchange och 3,0 miljarder på Nasdaq.

Bland makrodata sjönk detaljhandeln i USA med 0,3 procent i september, jämfört med en väntad nedgång om 0,1 procent.

Federal Reserve New Yorks Empire State Manufacturing Index backade till 6,17 från 27,54 månaden före. Här väntades en nivå på 20,25.

Vidare landade både statistik över producentpriser och lager av osålda varor i USA under marknadens prognos.

På bolagsfronten var banker den sämsta sektorn inom S&P 500 med en total nedgång på runt 2 procent.

Bank Of America sjönk 4,6 procent efter att ha redovisat sjunkande intäkter för det tredje kvartalet.

Vidare inom sektorn rasade Keycorp nära 6 procent efter att ha presenterat kvartalssiffror.

JP Morgan tappade 4,3 procent och var med det den största förloraren i Dow Jones Industrial Average.

Under pågående handel meddelade varuhuskedjan Wal-Mart att den inte längre tror på en försäljningstillväxt om 3-5 procent för det innevarande räkenskapsåret, utan 2-3 procent. Aktien utökade tidigare nedgångar efter beskedet och stängde på minus 3,6 procent.

Johnson & Johnson var ett av få glädjeämnen i Dow Jones med plus 1,3 procent.

Ryska CTC Media, som är noterat på New York-börsen och i vilket MTG är storägare, föll 2,8 procent. På onsdagen undertecknade Vladimir Putin den lag som ska begränsa utländskt ägande i mediebolag.

Abbvie stängde 0,9 procent högre. Enligt uppgifter som Bloomberg News tagit del av är bolaget nära att dra tillbaka sitt bud på brittiska Shire på grund av ny amerikansk skattelagstiftning.

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Om 1300-nivån förblir intakt placerar jag det i den positiva vågskålen men precis tvärtom är det om 1296 punkteras och bekräftas. När vi historiskt haft liknande utseenden vilket bara inträffat i negativa marknadsfaser har det lett till fortsatta långsiktiga nedgångar”. Det var skvalpigt igår, även om det var en svag dragning nedåt under hela förmiddagen, men när 1292 punkterades under eftermiddagen gick luften ur marknaden. Stängningen vid 1273,7 motsvarade en nedgång på hela 2,6 procent. Av de senaste åtta börsdagarna har sju stängt på minus. Gårdagens stängning var den lägsta sedan den 17 december.

Den negativa reversalstapel som vi bjöds på igår och en nedgång på hela 2,6 procent har inte inträffat mer än 6 gånger under liknande volla de senaste 18 åren. Det går inte att dra några slutsater av så få träffar men den genomsnittliga utvecklingen har varit uppgångar på i snitt 3,7 procent den närmaste veckan. I 57 procent av fallen när kursen fallit lika mycket på 19 börsdagar historiskt har kursen stått högre en vecka senare men det kan vara värt att notera att det vid flera tillfällen varit ytterligare nedgångar på mer än tio procent.

Volymen igår var den högsta under en nedgångsdag sedan 21 mars i år och den var hela 94 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna.

Totalt steg 120 aktier igår medan 388 stängde ner. 0 procent av aktierna på OMXS30 steg. Glaset tolkas halvtomt.

Högst omsatta aktier blev igår HM B där aktier för 1499 miljoner kronor omsattes. Nordea kom på andra plats där aktier för 1402 miljoner kronor omsattes. SKF B kom på tredje plats och totalt 1171 miljoner kronor. Störst påverkan på OMXS30-indexet, som föll med hela 38 punkter hade igår Nordea, Nokia, SEB, SHB och HM som tillsammans pressade indexet med 16 punkter.

Ingen sektor stängde på plus igår. Sämst gick oljebolagen och finans.

Bäst utveckling (om man nu kan prata om ”bäst” just nu) av aktierna som ingår i OMXS30 hade igår defensiva Swedish Match (-0,5%) följt av HM B (-1,7%) och SCA B (-1,8%). Sämst gick Nokia (-4,9%) och Lundin Petroleum (-4,5%) följt av SEB A (-4,5%).

Börsnyheter och makrodata från Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER
STOCKHOLMSBÖRSEN
* Axis (kl 8.00), Fabege (kl 8.00), Getinge (kl 8.00), Tribona (kl 8.00), Avanza (kl 8.15), Nederman (kl 12.00)

FIRST NORTH
– Bringwell (kl 8.00), Mangold

ÖVRIGA NORDEN
– Kongsberg Automotive Holding (kl 17.00-18.00), ABG Sundal Collier

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
* Goldman Sachs (kl 13.30), Google (efter USA-börsernas stängning)

STÄMMOR
– Marine Harvest (extra)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Tribona: webbsänd rapportpresentation kl 8.30
– Fabege: media-, analytiker- och investerarträff kl 9.30
– Axis: telefonkonferens kl 10.00
– Getinge: telefonkonferens kl 10.00
– Medivir: webbsänt kapitalmarknadsmöte för investerare, analytiker och journalister kl 14.00-15.30

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Absolent: första dag för handel på First North
– Sivers IMA Holding: teckningstid i nyemission avslutas

MAKROSTATISTIK
– SCB: värdepappersstatistik september kl 9.30
– EMU: handelsbalans augusti kl 11.00
* EMU: KPI (def) september kl 11.00
* USA: nyanmälda arbetslösa v 41 kl 14.30
* USA: industriproduktion september kl 15.15
– USA: Bloomberg konsumentförtroende veckoindex kl 15.45
* USA: Philadelphia Fed index oktober kl 16.00
* USA: NAHB husmarknadsindex oktober kl 16.00
– USA: TICS investeringsflöde augusti kl 22.00

POLITIK
– Ukraina: parlamentsval

MAKRO ÖVRIGT
– SBAB: mäklarbarometer kl 8.00
– Ekonomi: Finanspolitiska rådet ger sin syn på det offentligfinansiella läget kl 10.00
– RGK: annonserar realobligationsemission kl 16.20

USA: Igår skrev jag: ”Jag skulle i första hand vilja se att 1900-nivån tas tillbaks och behålls, gärna med tydlighet innan jag åter blir svagt positiv på kort sikt”. Onsdagen öppnade nedåt och inte förrän vid 1820 vågade köparna känna sig för, men då noterade indexet en nedgång på hela 3 procent, och VIX noterades över 30! Hela årets kraftfulla uppgång var då utraderad men de sista 2,5 timmarna steg indexet med 2,3 procent från vändningsnivån för att till slut stänga vid 1862,5 som motsvarade en nedgång med 0,8 procent.

I dagsgrafen bjöds vi på en kraftfull hammer från extremt översålda nivåer men stängningen var alltså den lägsta sedan mitten av april. Sedan i måndags har kursen fallit med 2,3 procent och oktober månad noteras för en nedgång med hela 5,6 procent. Sedan högstanoteringen förra onsdagen hade kursen igår när 1820-nivån nåddes fallit med 7,6 procent på en vecka. Detta har inträffat 37 gånger de senaste 18 åren och i 59 procent av dessa har kursen stått högre än lägstanivån (1820) en vecka senare. Den genomsnittliga uppgången har varit 1,0 procent men då bör vi beakta att vi redan bjudits på en uppgång på 2,3 procent på bara några timmar. PA-mässigt får vi ingen vägledning, åtminstone inte på en veckas sikt. Så vad ska vi göra? Jo, jag föredrar enkla regler och låter kursstaplarna visa vägen. Kursen behöver (utan att först ha skapat en lägre notering än 1820) ta ut 1900-nivån och inte omedelbart falla tillbaks. Om det sker kommer köparna att på veckobasis ha tagit över det korta sentimentet. En uppgång som initialt tar ut nivån men där säljarna åter tar över taktpinnen är återigen ett tecken på svaghet.

Volymen igår var den högsta sedan den 23/5 2012 (räknar inte häxfredagar) och hela 88 procent högre än det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Ingen behöver längre fundera på om de stora elefanterna håller på att pressa sig ur sina positioner.

Bästa sektorer igår och de enda som stängde på plus var energi och basråvaror. Sämst gick finans och hälsovård.

En av de fyra amerikanska IT-jättar som jag dagligen följer, som en av mina indikatorer för om glaset är halvtomt eller halvfullt steg igår. Apple fortsatte ner med 1,2 procent för att stänga vid $97,5. Google backade 1,5 procent och en stängde på $530,0. Twitter tog steg med 2,9 procent och noterade en stängning vid $50,0 medan den sociala kollegan Facebook backade 0,5 procent för att stänga vid $73,2.

Asien: Det är mestadels svaga uppgångar på börserna i de asiatiska tidszonerna nu på morgonen.

Nikkei: -2,2%
Kospi: -0,4%
Shanghai: -0,4%
Hang Seng: -0,7%
Taiwan: -0,2%
Bombay: -0,1%
All Ordinaries: +0,2%

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar