Alltfler varningssignaler och negativ aggregerad trendfas

NEW YORK: ENERGISEKTORN TAPPAR PÅ OLJEPRISET, S&P500 OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) New York-börserna återhämtade sig något och avslutade dagen med lätta nedgångar. Energisektorn backade under fredagen sedan råoljepriset på nytt hamnat under kraftig press.

Dow Jones industriindex stängde 0,2 procent ned på nivån 21.579. Det bredare S&P 500 var liksom teknikorienterade Nasdaq oförändrat vid 2.473 respektive 6.388.

Energisektorn lyckades inte lyfta under dagen utan var vid stängning sektorn med sämst utveckling för dagen. Även industribolag handlades lägre på fredagen.

Priset på Brentoljan som tidigare i veckan nått 50-dollarstrecket backade 2,7 procent på fredagen till 47:96 dollar per fat.

Bland oljebolag som retirerade återfanns exempelvis Chesapeake Energy och Marathon Oil med 3,1 respektive 2,1 procent.

I helgen möts Opecländerna och andra oljeproducerande länder för ett möte i St Petersburg där kommande produktionsbegränsningar ska diskuteras.

Industrikonglomeratet General Electric var ned 2,9 procent. Bolagets vd Jeffrey Immelt lämnade på eftermiddagen över stafettpinnen till John Flannery, som kommer tillträda som General Electrics nästa vd. Jeffery Immelt sade vid en telefonkonferens att råvarumarknaden fortfarande är en utmaning för bolaget.

Plug Power har fått order från Wal-Mart att förse varuhuskedjan med vätebränsle och support för gaffeltruckar till 30 varuhus över de kommande tre åren. Aktien avslutade dagen upp drygt 15 procent.

Storbanken Wells Fargo handlades 1,3 procent lägre. Analytiker vid Berenberg har sänkt rekommendationen för aktien till sälj från behåll med en riktkurs som är 40 procent lägre än analytikernas konsensusestimat.

Capital One avancerade 8,6 procent sedan analytiker vid Oppenheimer höjt rekommendationen för aktien till market perform från tidigare underperform. Bolaget rapporterade högre omsättning än väntat under torsdagen.

Andra bolag inom finanssektorn ökade likaså under dagen. Moody’s och Synchrony Financial var upp 4,3 respektive 4,5 procent medan E*Trade Financial klättrade 5,1 procent.

Läkemedelsbolaget Johnson & Johnson backade 0,9 procent sedan Atlantic sänkt sin rekommendation till sälj och BTIG sänkt till undervikt.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation var ned 2 punkter till 2,24 procent.


Stockholmsbörsen: För en vecka sedan skrev jag: ”Sedan 1660-nivån markerades för två månader sedan har nivån testats vid fyra tillfällen utan att passeras. Blir det femte gången gillt? Om nivån tas ut ställs siktet in mot 1700-1720. För tillfället ser vi dock tecken på tveksamhet och den extremt hårt spända gummisnodden gör att det inte är så intressant att haka på ett utbrott som riskerar att bli falskt och utvecklas till en kortsiktig säljsignal. Rekyler och positiva fortsättningsformationer är värda att haka på så länge vi inte de signifikanta bottnarna blir noteras på lägre nivåer.”

Det blev alltså en ny lägre pivottopp vid 1652 och den psykologiska vattendelaren 1600 punkterades också den gångna veckan. Totalt föll OMXS30 med 4,0 procent den gångna veckan vilket innebär att årets uppgång nu reducerats till 4,2 procent. Den var den kraftigaste nedgång under en vecka sedan första veckan i januari.

Efter den längsta månatliga uppgången på många år med 11 månaders konstant uppgång backade juni månad och än så länge ser det ut som att även juli, som brukar vara en bra månad vid bullmarknader, kommer att stänga på minus. Den kraftiga nedgången under föregående vecka innebär att kursen nu kommit ner till området mellan 200- och 100-dagars medelvärde samtidigt som det gått 43 dagar sedan senaste signifikanta lågpunkt i den sk 8-veckorscykeln.

I fredags bjöds vi på en positiv minidivergens samtidigt stängningen skedde under det nedre bollingerbandet med en hårt gummisnodd. Detta utseende har vi bara sett vid 23 tillfällen sedan början av 2002 och vid 14 av dessa (61%) har kursen stått högre en vecka senare. Den genomsnittliga utvecklingen har då varit +1,1 procent den kommande veckan.

Volymen den gångna veckan har legat stadigt över snittet och fredags hela 29 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Det är naturligtvis aldrig positivt med hög volym under distributionsfaser. Den tilltagande volymen den gångna veckan har fått volymbalansen att punktera både tremånaaderssnittet och lågpunkterna tillbaks till slutet av april. Detta är ett utseende jag inte gillar. Senast vi hade ett liknande utseende var i december 2015.


Nyhetsbyrån Direkt, händer idag:

BÖRSSTATISTIK
– Beklädnad: veckostatistik från Tyskland av Textilwirtschaft
– Melker Schörling: presenterar substansvärde
– Svolder: presenterar substansvärde

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– App Spotr: anmälningstid i nyemission avslutas
– Elverket Vallentuna: förlängd anmälningstid i Ellevios bud löper ut
– Enrad: första dag för handel på Aktietorget

MAKROSTATISTIK
– Japan: Nikkei industri-PMI (prel) juli kl 2.30
– Frankrike: kombinerat PMI (prel) juli kl 9.00
* Tyskland: kombinerat PMI (prel) juli kl 9.30
– EMU: kombinerat PMI (prel) juli kl 10.00
– AF: veckostatistik kl 10.45
– ECB: obligationsköp kl 15.45
– USA: Markit kombinerat PMI (prel) juli kl 15.45
– USA: försäljning befintliga bostäder juni kl 16.00

MAKRO ÖVRIGT
– IMF: publicerar uppdatering av global konjunkturprognos kl 5.00


USA-börsen: För en vecka sedan skrev jag: ”I tradingrangen som fram till i fredags fångade SP500-indexet har vi de senaste tre veckorna bjudits på tre nya högre lägstanoteringar och en tilltagande volymbalans. Dessa pusselbitar tolkar jag positivt och nu fick vi alltså utbrottet vi väntat på ett tag. Såvida 2450 inte punkteras de närmaste dagarna är det nu mycket som talar för en uppgång mot i första hand 2475-2480 och eventuellt längre än så. Det blir intressant att se vad som händer efter juli månad och under hösten fram till september/oktober men det återkommer jag till. Just nu är det mesta positivt även om en kortare rekyl är att vänta med den extremt hårt spända gummisnodden, innan nästa ben tar vid.”

Den gångna veckan inleddes lite trevande men stängde med en uppgång på 0,5 procent vilket innebär att årets uppgång nu skrivs till 10,4 procent. Juli månad noteras än så länge 2,0 procent högre än junistängningen och går mot den fjärde månaden i rad med en positiv stängning.

Det har inte hänt så mycket i den tekniska analysen den senaste veckan. Undertonen är positiv och det är gott om stödnivåer på nedsidan som har goda förutsättningar att suga upp säljtrycket vid en rekyl. Den hårt spända gummisnodden tillsammans med den negativa minidivergensen kommer med stor sannolikhet att leda till en kortare rekyl inom kort.

Volymen den gångna veckan ökade något men noteras fortfarande klart lägre än vi motsvarande tid förra året. Volymbalansen stiger inte längre lika tydligs men jag tolkar den fortsatt positiv.

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar