Allt lägre volla indikerar kommande expansion

sammanfattningNEW YORK: ORKADE INTE STÅ EMOT OLJERAS, FUSIONSGLÄDJE, S&P OFÖR

STOCKHOLM (Direkt) Ett rejält ras i oljan höll tillbaka de amerikanska börserna som stängde måndagshandeln kring nollan. Defensiva sektorer och fusionsoptimism syntes på det positiva planet.

Vid stängning noterades Dow Jones Industrial Average ned 0,1 procent till nivån 18.142. S&P 500 var oförändrat vid 2.126. Tekniktunga Nasdaq Composite var också oförändrad men vid 5.189.

Omsättningen på NYSE var nästan 17 procent under 20-dagarssnittet, medan omsättningen på Nasdaq var drygt lite mer än 13 procent över 20-dagarssnittet.

”Min bästa gissning för den amerikanska börsen är att de fortsatt kommer att handlas sidledes. Investerare försöker smälta det här med Clinton samt har ögonen på onsdagens Fed-möte. Rapportperioden har varit stabil, dock är värderingarna ganska stretchade”, sade Ralf Zimmerman, aktiestrateg vid Bankhaus Lampe i Düsseldorf, till Bloomberg News.

Trots långa förhandlingar under helgen lyckades de större oljeproducerande länderna inte enas om en slutgiltig plan för att implementera en produktionsminskning. WII sjönk nära 4 procent vilket naturligt vägde på energisektorn som var sämst presterande inom S&P500. Exxon backade 1,6 procent.

Defensiva sektorer var på frammarsch, allra starkast gick utilities (el- och gasbolag). Sjunkande långräntor kan ha lockat in i köpare till utdelningsintensiva aktier som generellt gynnas av ett lågränteläge.

På fusionsfronten bekräftade General Electric tidigare mediauppgifter om att bolaget avser att slå samman sin verksamhet inom olja och gas, med oljeservicebolaget Baker Hughes. Det nya bolaget väntas omsätta kring 32 miljarder dollar och blir således tillräckligt stort för att konkurrera med ledande bolag i sektorn, som Schlumberger. Den förstnämnda ökade lätt medan Baker Hughes sjönk.

På temat sammanslagningar steg Level3, 5 procent sedan kommunikationsbolaget bekräftat att det blir uppköpt av Century Link för totalt 34 miljarder dollar vilket skapar en konkurrent till AT&T resonerar Bloomberg News.

Det skandaltyngda specialistläkemedelsbolaget Valeant tappade 12 procent, på mediauppgifter om att myndigheter inlett en utredning mot dess tidigare vd och finanschef gällande bokföringsbrott.

Räntan på en tioårig amerikansk statsobligation sjönk 1 punkt till 1,83 procent.


 

Stockholmsbörsen: Igår skrev jag: ”Oktober noteras än så länge som en positiv candlestick där det krävs en månadsstängning under 1442 för att bli negativ. I dagsgrafen störs den tekniska bilden av rapporter och ovanligt höga volymer som dock inte lämnar några större avtryck. Det blir spännande att se om expansionen efter lågvollaläget kommer att ske uppåt eller nedåt.”

Under förmiddagen igår markerades 1452 och 1456 som två intressanta utbrottsnivåer. Det skulle visa sig att utbrottet skulle ske söderut under eftermiddagen. Stängningen vid 1446,4 motsvarade en nedgång med 0,9 procent.

De senaste fyra dagarna har indexet varit nere och testat av golvet i den stigande kanalen och fram till igår har vi sett köparna komma tillbaks vid nivån. Igår bjöds vi på den första stängningen under MA-20 sedan den 17/10 vilket innebär att om 1440 punkteras med en dagsstängning idag är det angeläget att MA-50 suger upp säljtrycket för att inte siktet ska ställas in mot 1420-nivån. Ju fler gånger motstståndszonen mellan 1460-1474 testas efter att nya högre lägsta presterats kring MA-20 desto större chans för att vi ska bjudas på ett utbrott som är värt att följa men det kommer krävas stöd från både DAX och SP500 för att det inte ska riskera att bli falskt.

Volymen har hela den gångna veckan noterats relativt högt och även om den igår var lägre än i fredags översteg den det dagliga snittet för de senaste tre månaderna med 26 procent. Självklart påverkas volymen positivt av de rapporterande bolagen men vi ser tendenser till att volymbalansen håller på att försvagas.


 

Nyhetsbyrån Direkt:

RAPPORTER

STOCKHOLMSBÖRSEN
– Tethys Oil (kl 7.30), Concentric (kl 8.00)

FIRST NORTH
– Stendörren (ändrat datum från 18/11) (kl 8.00), Bredband2 (ca kl 9.00), Hanza, Powercell

ÖVRIGA NORDEN
– Entra (kl 7.00), Nokian Renkaat (kl 7.00), Orkla (kl 7.00), Pandora (kl 8.00), DSV (före börsöppning)

ÖVRIGA UTLÄNDSKA
– Nippon Steel (kl 7.00), Sony (kl 7.00), BP (kl 8.00), Pfizer (kl 11.45), Cummins, Emerson Electric (före USA-börsernas öppning), Faro Technologies (efter USA-börsernas stängning), Trimble (efter USA-börsernas stängning), US Steel (efter USA-börsernas stängning)

BÖRS- OCH BOLAGSPRESENTATIONER
– Swedol: bolagspresentation hos Remium kl 12.00
– Stendörren: bolagspresentation hos Remium kl 14.30

BÖRSSTATISTIK
– Fordon: nyregistreringsstatistik från Bil Sweden kl 9.00
– Industrivärden: presenterar substansvärde
– Nordnet: presenterar aktiehandel i oktober

EMISSIONER, BUD, BÖRSNOTERINGAR MM
– Micropos Medical: anmälningstid i nyemission avslutas
– Mindmancer: anmälningstid i nyemission avslutas

EXKLUSIVE UTDELNING
– Tethys Oil (första dag utan rätt till inlösenaktier, inlösenbelopp 3:00 kr)

MAKROSTATISTIK
– Sydkorea: export oktober kl 1.00
* Japan: industri-PMI (def) oktober kl 1.30
* Kina: industri-PMI oktober kl 2.00
– Kina: tjänste-PMI oktober kl 2.00
– Kina: Caixin industri-PMI oktober kl 2.45
– Indien: Nikkei industri-PMI oktober kl 6.00
– Ryssland: industri-PMI oktober kl 7.00
– Silf/Swedbank: inköpschefsindex industrin oktober kl 8.30
– Norge: industri-PMI oktober kl 9.00
– Storbritannien: Markit industri-PMI oktober kl 10.30
– Danmark: PMI oktober kl 11.00
– USA: TRE veckostatistik kl 12.45
– USA: Redbook veckostatistik kl 13.55
– USA: Markit industri-PMI (def) oktober kl 14.45
* USA: bygginvesteringar september kl 15.00
* USA: ISM industri-PMI oktober kl 15.00

POLITIK
– Regeringen: statsminister Stefan Löfven deltar i Nordiska Rådets möte i Köpenhamn

CENTRALBANKER
– RBA: räntebesked kl 4.30
– BOJ: Haruhiko Kuroda håller presskonferens kl 7.30
– RB: reparesultat kl 10.15
– BOJ: räntebesked

ÖVRIGT
– Vintertid i Sverige sedan natten till 30/10. USA ställer om en vecka senare, söndag 6/11. En timme mindre tidsskillnad under veckan.


 

USA-börsen: Igår skrev jag: ”Om inte måndagen stänger över 2143 kommer oktober bli den första månaden sedan april med ett negativt utseende. Den negativa volymbalansen indikerar distribution men ännu är det för tidigt att dra några långtgående slutsatser. På lång sikt pekar trenden fortsatt upp och det mest troliga är att vi snart kan se fram emot en mer varaktig uppgång.”

Efter en trevande inledning blev veckoinledningen en skvalpig tillställning. Gårdagens högsta vid 2133 markerades efter ett par timmars handel och dagslägsta vid 2126 redan efter en timme. Stängningen vid 2126,3 noterades på samma nivå som fredagsstängningen vilket var över årsmedelvärdet vid 2118 men inte mycket mer.

Den senaste bekräftade candlesticksformationen var torsdagens bearish engulfing men så länge varken 2120 eller 2115 punkteras är den fallande triangeln och den rådande tradingrangen intakt. Beroende på hur man väljer att dra den stigande stödlinjen så ser vi tecken på att en medellång fallande kil är på väg, eller har punkterats. Om kursen däremot inom kort tar ut taket i den fallande kortsiktiga trendkanalen och 2155 kommer jag justera begränsningen till en stigande trendkanal istället. Tolkningen är dock helt olika och för tillfället ser snarare det negativa medellånga sentimentet ut att vara på väg att bita sig fast.

Volymen fortsätter att noteras relativt högt i samband med nedgångsdagar och gårdagens volym var den högsta sedan den 30 september och hela 20 procent över det dagliga snittet för de senaste tre månaderna. Bästa sektorer igår blev defensiva kraftbolag och basråvaror. Sjunkande långräntor kan ha lockat in i köpare till utdelningsintensiva aktier som generellt gynnas av ett lågränteläge. Sämst gick oljebolag och hälsovård. Trots långa förhandlingar under helgen lyckades de större oljeproducerande länderna inte enas om en slutgiltig plan för att implementera en produktionsminskning.

worldindikators

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar