Stockholmsbörsen avslutade handelsveckan med en uppgång på 0,7 procent till 947,4 punkter. Omsättningen uppgick till 14,1 miljarder kronor vilket låg i linje med det dagliga genomsnittet de senaste tre månaderna, men 9 procent under det dagliga snittet hittills i år.
Statistiken som kom från USA var blandad. Försäljningen av befintliga bostäder kom in betydligt sämre än förväntat (minus 7,2 procent i januari mot förväntade 0,9 procent), men inköpschefsindex blev betydligt bättre än förväntningarna.
Totalt var det 242 aktier som steg, 158 som sjönk och 177 som stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan lämnade allt annat att önska och den var i stort sett platt hela dagen. Inga aktier av intresse på ”extremt omsatta-listan”.
Trots rapporterade insiderköp och höjd rekommendation av Goldman Sachs tidigare i veckan och fler köp- än säljrekar sjönk Kinnevik i fredags samtidigt som aktien var börsens högst omsatta. Aktien sjönk 2,3 procent till 116,50 kronor. Även Ratos meddelade insiderhandel och har även de fått höjda riktkurser av Goldman Sachs. Aktien var näst högst omsatt och slutade ner med 0,5 procent på 216 kronor. Dessa två aktier tillsammans stod för 18 procent av börsens totala omsättning.
Ericsson kom på tredje plats, omsättningsmässigt och steg 1,0 procent till 71,30 kronor. Efter Stockholmsbörsens stängning steg aktien motsvarande 0,8 procent i USA.
Finans blev bästa sektor i fredags efter att Swedbank steg med 4,2 procent till 68,00 kronor. Utländska köpare intresserar sig enligt rykten allt mer för den svenska banken. Nordea som väger mest i sektorn steg 1,1 procent till 69,90 kronor.
Näst bästa sektor blev IT med Ericsson som vågmästare. Axis steg 1,2 procent och Nokia 1,4 procent.
Läkemedelsektorn gick ungefär som börsen som helhet. Goldman Sachs höjde rekommendationen för Astrazeneca och aktien steg 1,1 procent till 313,60 kronor.
Sämsta sektor blev telekom med TeliaSonera som sänke med en nedgång på 0,9 procent till 49,35 kronor. Tele2 höll emot med en måttlig uppgång på 0,2 procent, även Millicom gick starkt och steg 3,2 procent till 603,00 kronor.
Näst sämst gick energi som backade 0,14 procent och tyngdes av Alliance Oil som fick sänkt rekommendation av Nordea. Aktien backade 1,2 procent till 100,00 kronor.
I SvD.se kunde vi i helgen läsa en intressant artikel om hur många länder nu går på knäna efter att ha fokuserat helt och hållet på att rädda krisande banker. Historien upprepar sig och bankerna litar på att staten skall rycka in som en hjälpande hand när de spekulerat vilt och utan förstånd. Cornucopia har utvecklat resonemanget på ett som vanligt förträffligt sätt.
Det kommer inga svenska bolagsrapporter av värde idag.
Förmiddagens viktigaste siffra kommer att vara BNP-siffror för det fjärde kvartalet. Analytikerna tror på nolltillväxt, vilket i så fall skulle vara en förbättring i förhållande till den svaga utveckling som rått det senaste året. Förväntningarna ligger på minus 0,2 procent jämfört med samma kvartal i fjol.
I eftermiddag kl 14.30 kommer det statistik över utvecklingen för privatkonsumtionen i USA.
Klockan 16.00 är det dags för inköpschefsindex för den amerikanska industrin utvecklingen för bygginvesteringar under januari.
För en komplett lista över dagens händelser kan ni titta in på Tradingportalen (öppnas i nytt fönster).
I USA stängde börserna marginellt högre efter en synnerligen tråkig börsdag. Efter en svag öppning nedåt täpptes denna nedgång till och sedan var det i stort sett sidledes i mål. Trots nedgången slutade månaden, som ni kan läsa om i veckoanalysen på plus.
Den senaste tiden har börsen styrts mer av dollarn än vi är vana vid och i fredags motverkades en garanterad nedgång av en starkt fallande dollar och den starkare tillväxten än väntat. De svagare husförsäljningssiffrorna höll emot uppgången. Börserna slutade på runt 0,1 procent med en volym som låg i linje med de senaste 50 börsdagarna.
Finans-, verkstad- och tekniksektorerna hörde till vinnarna på den lugna fredagsbörsen. Apple steg 1 procent efter en positiv artikel av Morgan Stanley.
Jag noterar på den amerikanska S&P 500-terminen att USA-börsen fortsatte uppåt efter Stockholmsbörsens stängning i fredags och att uppgången har tilltagit ju längre de asiatiska börserna varit öppna. Den starka avslutningen i Japan och Asien innebär att börsen öppnar uppåt, sen får vi se vad BNP-siffror, Greklandsnyheter, dollarpris och eftermiddagens humör i USA har att bjuda på.
I Asien är det glada miner nu på morgonen efter indikationer om att EU kommer att hjälpa Grekland att lösa den ekonomiska kris landet befinner sig i.
JP Morgan har uppgraderat Japans största banker vilket har fått finansrelaterade aktier att gå starkt på morgonen. Gruvrelaterade aktier stiger efter att Chile tvingats stänga flera gruvor efter jordbävningen i helgen.
”Inte helt oväntat rapporterar det amerikanska finansdepartementet i fredags kväll att Kina nu är den största innehavaren av amerikanska statspapper, därefter kommer Japan”.
Kinas premiärminister sade i ett websänt tal under helgen att 2010 kommer att bli ett mycket komplicerat år för kinas ekonomi.
Inköpschefsindex föll i Kina till 52,0 under februari, vilket kan jämföras med förväntningarna på 55,2.
Bland de ledande indikatorerna kl 08:30 noterar jag att uppgångarna i Asien är breda och att kronan fortsätter att stärkas mot både dollarn och euron. En dollar är nu på morgonen nere på 7,13 kronor och en euro kostar just nu 9,70. Oljepriset stiger och ett fat Brentolja kostar just nu 78,0 dollar. Kopparpriset har stigit sedan i fredags och gynnas naturligtvis av jordskalvet i Chile i lördags.
Guldpriset har stigit till 1117 dollar per troy ounce. Bra analyserat hos Cornucopia.
Etiketter: daytrading, day trading, daytrading tips, teknisk analys omxs30, teknisk analys, winning trading, winningtrading, börsen idag, aktier, index, terminer, bästa börsmånaden