Veckoanalys inför vecka 46 – Krisen är inte över

veckan7

veckanflag10De flesta ledande index avslutade veckan kring nollstrecket, trots negativ amerikansk sysselsättningsstatistik som nu visar att mer än 10 procents arbetslöshet i USA. Siffrorna är det högsta på 26 år. Många analytiker hade redan intecknat en stor ökning av arbetslösheten och dessa estimat låg nära resultatet. Siffran fick DJIA att inledningsvis backa under 10.000-nivån, men en stark avslutning på veckan fick indexet att avancera upp till 10023 punkter. När analytikerna ”läst lite längre ner i rapporten” blev de förmodligen något lungnare av att siffrorna för september och augusti uppreviderats.

De övriga amerikanska indexen stängde även de på plus, S&P 500 adderade 0,25 procent och Nasdaq 0,34 procent under fredagen.

I Sverige stängde OMXS30 på minus 0,3 procent på 941,5. Omsättningen nådde endast 13,6 miljarder kronor, vilket var 18 procent lägre än de senaste 15 dagarna.

Under veckan som gått har dollarn försvagats. Olja, metaller och guld har stigit i pris – vilket jag tolkar som att förhoppningarna och sannolikheten för en uppgångsvåg ökar. Gulpriset har till stor del präglats under veckan av att den indiska centralbanken köpt över 200 ton guld.

Marknaden är just nu svårbedömd (hört det tidigare…), men det går inte att slänga ur sig att det syns en massa gröna skott och allt ser så bra ut när 10,2 procent av USA:s befolkning är arbetslösa. Vi befinner oss definitivt mitt i krisen och den kan bli mer uttdragen än vad många förståsigpåare skriver.

omxs30veckaI veckodiagrammet till höger, ser vi att OMXS30 på lång sikt befinner sig i en triangelliknande formation, som jag mest lägger ut för att ge indexet ett litet vidare perspektiv. Om denna triangel stämmer är det dags för en rekyl nedåt i samband med att taket i den fallande trendlinjen tangeras. Fib från långt tillbaks styrker motståndsnivån. Om det sedan är relavant vet jag inte men åtminstone ger det ytterligare en infallsvinkel.

Oron stiger för hur banker och företag skall klara av att stå på egna fötter när stödpengarna från staten dras tillbaks.


 

Rapportperioden börjar gå mot sitt slut och med den återgår marknaden förhoppningsvis till lite mer normala rörelser. Utbrotten i mars och juli kom även de i slutet av rapportperioden och kanalerna är tajta och volatilitetsindexen höga. De stora frågorna är om återhämtningen är orsakad av konstgjord andning. Det är många frågetecken och alla försöker sig på att gissa riktningen. Det har dykt upp många orosmoln, men trenden är fortsatt uppåt och den brukar segra över förnuft och fundamenta. Jag läste för en tid sedan en artikel av Johnny Torssell (sveriges i särklass duktigaste tekniska analytiker) om det var ekonomin som styrde börsen eller börsen som styrde ekonomin – mycket tänkvärt. Dessutom, till skillnad från många som spår med gamla avlagda gradskivor ochklockor som skall skakas igång. För några måndader sedan var det en namnkunnig ”analytiker/spåherre” som sade att börsen skulle rasa mer än 20 procent mellan den 4-7 november. Samme man har tidigare sagt att man kan navigera genom att zooma in Nikkei tio år tillbaks i tiden, vända den upp- och ner och placera den över OMX, inte heller det blev rätt. Flera gånger har samme man hojtat högljutt över att den och den dagen bryter index över bla bla bla. Denna typ av spådom är helt förkastlig. Vi navigerar i nuet och låt er inte luras av alla som skall sälja nyhetsbrev med löften om att det genom just deras nyhetsbrev som ni blir framgångsrika. Det finns några få som är seriösa, de flesta lägger ut analyserna gratis på nätet, men den skickligaste av de alla navigerar nästan alltid efter nuet och redovisar enkelt och tydligt vad som talar för det ena eller andra scenariot.

I fredags meddelade Fannie Mae, den största långivaren av bostadslån i USA att andelen surdegar bland bostadslånen orsakade bolaget en förlust på 18,9 miljarder dollar och kommer åter att tvingas gå ner på knä och be staten om mer pengar för att dreva läckorna. Det börjar bli lite svettigt för Obamas sedelpressar, de snurrar alla på högvarv och det syns ingen som helst förbättring i budgetunderskottet. Fannie Mae spår att förlusterna kommer att växa ännu mer under 2010. Någon som är förvånad. Att lösa problemen som uppkommit i ett land genom alldeles för ”kreativ” kreditgivning genom att låna ut mer pengar till samma typ av människor verkar borde inte få Nobelpriset, men allt är möjligt…

Nu i helgen kommer de 20 ledande nationerna att enhälligt besluta om att det är för tidigt att dra tillbaks stödpengar för att rädda ekonomin.

Den europeiska centralbanken meddelade i torsdags att de inte kommer att fortsätta med de ultra-låga räntorna nästa år. Detta tolkas som en första indikation på att krisen är på väg att plana ut och en viss återhämtning är i sikte. Alistair Darling, den brittiske finansministern var dock noga med att förklara en seger över krisen.

Läsvärt:  Snart dags för IEA-rapport (Flute). Stockholmssyndromet och gasledningen (Tokmoderaten). Wall Street vände till plus (DagensPS). Polen bygger kärnkraftverk som svar på gasledningen (DN). Börsen vände ner (DN). Myndighet köpte domännamn (SvD). Androidernas stora kamp (SvD). GM:s europachef avgår (SvD). En historisk gräns för arbetslösheten (VA). Fed håller spjällen öppna (VA). Skandalbolaget på väg till börsen (AFV). Han dumpar aktier för 1,5 miljarder (AFV)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar