Teknisk analys OMX30 på kort och lång sikt

Teknisk analys av OMXS30 den närmaste månaden. I torsdags noterade OMX ett nytt årshögsta på 926 punkter men föll sedan tillbaks. Toppar och bottnar har succesivt blivit högre sedan mars månad och både den medellånga och långa trenden pekar klart uppåt. Den negativa divergensen mellan kurstopparna och motsvarande toppar på momentumindikatorn kan vara tecken på en trendvändning. Indexet ligger strax ovanför jämviktslinjen och har misslyckats med tre genombrottsförsök av motståndsnivån kring 925. Det är troligt att vi kommer att få se en nedgång mot golvet i den stigande trendkanalen, där tillräckligt med kraft samlats för att skapa förutsättningar för ett nytt utbrottsförsök av 925-nivån. Gummisnodden spänns mer och mer även på lite längre sikt eftersom avståndet ökar mellan den medellånga och långa trenden. Smatidigt måste uppgången ses som kraftig och tydlig efter ”the magic cross” i mitten av maj. Jag är neutralt inställd på kort sikt och vill först se om motståndsnivån runt 925 eller stödet kring 850 bryts för att ha någon uppfattning om riktningen på 30 dagars sikt.

omxs30kort

Teknisk analys OMXS på lång sikt är ganska intressant. I slutet av 1992 noterades en botten på 123 punkter följt av en kraftig uppgång till september 1993 där indexet gick in i en konsolidering som varande till maj 1995. Förutom några små andhämtningar var det en stadig uppgång till juni 1998 då OMXS30 hade avancerat till 800-nivån, som alltsedan dess varit en viktig stöd- och motståndsnivå. Det blev en anhämtning som mer kan liknas vid en kallsup, eftersom optimismen och fastighetsbubblor hade antagit euforiska proportioner. Efter en ovanligt stor rekyl på 39 procent fortsatte indexet upp i 17 månader till toppen år 2000. Nedgången från år 2000 blev hela 77% och var alltså betydligt kraftigare än den vi upplevde år 2000 till oktober 2002. Intressant är att notera att uppgångarna 94-98, 98-00, 02-07 alla har legat på runt 200 procent.

Inte en enda av de senaste 16 års senaste upp- och nedgångarna har lyckats rubba den långa primärtrenden, även om nedgången 98 var på gränsen att bryta nedåt, men i sista stund återtogs primärtrenden.

Den uppgång OMXS30 befinner sig i nu startade vid 560 och i det långa diagrammet nedan ser det ut som nivån 1170 kan vara rimlig som en första anhalt och innebär en uppgång på lite över 100 procent. Kommer då utbrottet att ske uppåt från den långsiktiga triangeln? Nej, i alla fall inte ännu på något eller några år eftersom kursen skall tangera triangelns begränsningar 5 gånger innan ett utbrott kan väntas och kursen kan mycket väl vända ner inom triangeln innan begränsnignarna nås.

Det känns angeläget att påpeka att denna analys endast är funderingar i vilka scenario som är troliga.

omxs30long

 

1. Troligast är att vi får se en uppgång och ett test av den övre begränsningslinjen i triangeln. Vid de senaste uppgångarna har vi varit med om ganska tydliga rekyler ungefär vid jämviktslinjen som vi befinner oss vid nu, det kan innebära att om 925-nivån inte passeras kan en kraftig rekyl ned mot i första hand 850-nivån och i andra hand 800-nivån effektureras.

2. Indexet vänder ner innan triangelformationen fullbordas och utbrottet sker nedåt och befinner sig då i en fallande kanalformation, där golvet i kanalen ligger en bra bit under 400-nivån (den tunna turkosa linjen).

3. Indexet kommer att befinna sig i denna konsolideringsformation under flera år framöver. Vi kommer att få vänja oss vid en volatil börs med mindre och mindre amplitud.

4. Ett ganska snabbt utbrott uppåt ur triangelformationen kan skapa förutstättningar för ett rally likt det i slutet av 1994 (se rektangeln till vänster i diagrammet). vi kommer få se kursnivåer vi inte vågat drömma om.

Nu tycker du säkert att jag helgarderar och det är precis det jag gör. Troligen får vi se en fortsatt uppgång och scenario ett är det jag tror mest på. Omvärldsfaktorerna och den ökande arbetslösheten kan vi dock inte blunda för. Trots allt måste människor ha riktiga jobb och tro på framtiden för att det skall bli en hållbar uppgång.
Utfallet beror till stor del av kommande statistik och fundamenta.

Negativa vågskålen:
– Arbetslösheten stiger och ligger snart på 9 procent. Det är trots allt endast riktiga jobb som kan föra oss ur nedgången.
– BNP-tillväxten väntas minska från minus 4,5 till minus 5,0 procent.
– Hur kommer återhämtningen att påverkas när stödpaketen upphör och skall betalas tillbaks?
– Inflationshotet kan driva upp räntan i en oönskat hög takt.
– Den skakiga valutamarknaden, där en kraftigt stigande kronkurs kan förvåra för svenska exportföretag, som är motorn i svensk ekonomi.
– Sossarna vinner valet och förstör förutsättningarna till en expansiv återväxt genom att beskatta företagen till ”okonkurenskraft”.
– Problemet med Peak Oil ligger som en våt filt över den kommande framtiden och en varaktig uppgång kräver att vi ställer om från att förbruka jordens resurser till ett balanserat uttag av jordens tillgångar. När och hur detta kommer att få effekter för utvecklingen är det inte någon som vet, men det kan brisera precis när som helst och det är klokt att ha det med på den långsiktiga kartan.

Positiva vågskålen:
– Trenden är klart och tydligt uppåt, både primär, sekundär och tertiärtrenden pekar uppåt.
– Psykologiska effekten av att börsen stiger och människor vågar spendera får efterfrågan att stiga.
– Den expansiva finanspolitiken blir som en turbo och ökar effekten och efterfrågan mer än den ekonomiska återhämtningen.
– Företagen har arbetat ned sina lager och resultaten av försäljningen syns i boksluten.
– God riskvilja bland investerare och en alltmer utbredd girighet bland de som känner att de missat uppgången öppnar upp dörren för att mycket kapital vid sidan om börsen åter söker sig in till börsen.

Det enda vi vet med säkerhet – är hur lite vi vet.

Vi hörs imorgon, önskar Er en bra fortsättning på helgen.

 

Läs även: Fyndläge i kursflopparna (dagensPS). 10.000 miljarder dollar är priset för krisen (dagensPS). Fyra aktier du måste köpa (dagensPS). Makroexpert varnar för spekulationsbubbla (dagensPS). De blir först ut ur krisen (AFV). Stämningen på topp bland USA:s konsumenter (AFV). Ökad riskvilja ger årshögsta (Di). Guldpriset per gram vecka 37 – Pekka ute och (Cornucopia). Gulpriset – bubbla som är på väg att spricka (VA). Dollarn tappar mark (VA). Gör ett verkstadsklipp (VA). Shoppingstopp i butikerna (VA). Katastrofal BNP bättre än väntat (PA). Positiv avslutning på veckan (DN). Livet efter Lehman-krashen (SvD SSD). Varför blev det finanskris? (SSD). Världens vändning (SvD)

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar