Börsen måndag fortsatt uppåt – motstånd som behöver besegras

I fredags gick banker starkt och Stockholmsbörsen stängde 1,4 procent högre än i torsdags. Positiv sysselsättningsstatistik från USA fick köparna att dominera, men tolkningen var blandad och osäkerhetens tilltog när den amerikanska börsen öppnade. OMXS30 stängde på 891,4 punkter och omsättningen var måttliga 13,8 miljarder kronor. Som helhet slutade veckan ned med 3,1 procent och frågan som infinner sig nu är om septemberklimatet kommer att göra sig gällande. Under veckan har positiv statistik inte alls haft samma tendens att ge lyft åt kurserna som tidigare, vilket kan vara ett tecken på att många är rädda för att det är en sättning på gång. Totalt ligger dock Stockholmsbörsen på 34,5 procent plus sedan årsskiftet.

Totalt steg 287 aktier, 111 backade och 171 stängde på samma nivå som i torsdags. Plankan visade att över 91 procent av affärerna dominerades av köparna. New Wave, Lundin Mining, Swedbank, Autoliv och Diamyd var alla med på listan över extremt högt omsatta och alla avancerade betydligt mer än börsen i övrigt.

När den amerikanska sysselsättningsstatistiken presenterades var det inte riktigt lika dålig som förväntningarna. 216.000 personer hade förlorat jobben under augusti, jämfört med förväntade 230.000 personer.

Bästa bransch i fredags blev konsumentrelaterade och konjunkturkänsliga cykliska aktier där Husqvarna utmärkte sig och avancerade hela 4,8 procent till 45,60 kronor. Electrolux stängde 4,3 procent högre än i torsdags på 153,25 kronor. New Wave fortsatte den starka utvecklingen även i fredags och blev branschens draglok med en uppgång på hela 16,3 procent till 27,80. Aktien har rusat med 344 procent sedan årsskiftet och över 70 procent bara den senaste månaden.

Även verkstad och industrisektorn gick starkt. NCC utmärkte sig efter sin starka rapport och steg även på fredagen med 6,1 procent till 91,50. Volvo slutade 3,3 procent upp på 62,75 kronor.

Bank och finans dominerades åter av Swedbank som steg 4,4 procent och åter ligger över kritiska 70-kronors-nivån på 71,25. Handelsbanken lyckades sämst av banken med en måttlig uppgång på 0,85 procent. Fabege fortsätter att imponera och steg 5,25 procent till 40,10 kronor.

sektorer66

Idag måndag lämnar SAS trafikrapport för augusti, i övrigt kommer det inga rapporter. Teliasonera håller kapitalmarknadsdag på eftermiddagen.

USA håller stängt och på makrosidan är det endast industriorder från Tyskland klockan 12.00. Centralbankscheferna har möte i Basel med början klockan 08.00.

Sämst gick det i fredags för råvaror och livsmedel, påverkat av blandad prisutveckling för bla olja och metaller. Efter den positiva jobbstatistiken lyfte dock oljepriset och råvarurelaterade aktier. Boliden stängde till slut 3,1 procent högre än i torsdags på 74,20 kronor. Basmetallmarknaden på London Metal Exchange har stärkts under fredagen. Lundin Mining avancerade 3,2 procent till 25,90 kronor.

Högst omsatt var Ericsson som hade en måttlig utveckling på 0,4 procent, efter att Stockholmsbörsen stängt fortsatte aktien uppåt med ytterligare 30 öre i USA. I stort sett samma omsättning hade Swedbank som fortsatte övertyga med stark kursutveckling under tilltagande volym.

OMXS30 befinner sig fortsatt i den uppåtgående trendkanal som påbörjades i mars månad. Indexet rör sig mindre kring jämviktslinjen och det är någon eller några dagars upp- eller nedgång. Den framtida utvecklingen styrs nu till stor del av om motståndet kring 900 kommer att hålla eller om indexet trillar tillbaks mot den kritiska nivån kring 868-870. Om inte köparna skall tappa sugen behöver nog det sekundära motståndet vid 895-900 passeras relativt omgående och även primärmotståndet vid 925 punkter. I annat fall finns det risk för att pessimisterna och otåligheten tar över. Idag håller USA stängt och det saknas styrning framåt eftermiddagen.

omxs30real31

De amerikanska börserna präglades i fredags av en trevande öppning där oenighet rådde om jobbsiffrorna egentligen var positiva eller negativa. Dollarn försvagades jämfört med övriga valutor och det gynnade naturligtvis teknikrelaterade och aktier i exportberoende bolag.

När börserna stängde hade S&P 500 avancerat 1,3 procent till 1016 punkter, DJIA slutade 1,0 procent högre och Nasdaq avancerade hela 1,8 procent till 2019 punkter. Omsättningen var den lägsta på mycket länge och det var nog många handlare som passade på att stänga ner tidigare än vanligt för att få lite långledigt, eftersom det är helstängt på måndag.

S&P 500 stängde starkt uppåt i fredags och slutade 1,3 procent högre än i torsdag. Indexet är nu åter över den kritiska 1000-nivån och ligger stadigt i den stigande trendkanal som påbörjades i mars. Närmaste stöd hittar vi runt 978-980 nivån. De senaste dagarnas positiva utveckling rubbar endast MACD som börjat vika nedåt marginelt uppåt. Det är fortfarande en negativ divergens mellan histogrammet och kursen som kan vara ett tecken på att en rekyl är i antågande, de små volymerna under uppgångarna är oxå ett svaghetstecken, men trenden är bibehållet starkt uppåt. Om stödet vi 978 och golvet i den stigande kanalen bryts väntar jag mig en rekyl på upp till 10 procent, i annat fall navigerar jag för fortsatt uppgång, men toppnoteringen runt 1030 bör passeras för. De närmaste dagarna kommer att ge besked om vad vi kan förvänta oss.

in-x8

 

S&P 500-terminen visar att USA-börserna steg efter Stockholmsbörsens stängning och Japanska Nikkei och övriga Asien har öppnat positivt efter en stark avslutning i USA och uttalanden från G20-ledarna att det finns en bred uppslutning kring att lösa krisen. 

esu934

 

 

Ledande indikatorer klockan 07.30:

indikatorer74

Tobbe Rosén

Startat och drivit ett antal företag genom åren. Sedan några år sedan arbetar jag heltid med trading. Initiativtagare till tradingmodellen Winning Trading.

Lämna ett svar