Stockholmsbörsen gick riktigt starkt för andra dagen i rad och lyckades parkera ovanför den kritiska 800-nivån. Den positiva USA-öppningen som drog upp S&P 500 över 940-nivån i inledningen gav en injektion till Stockholmsbörsen som hade backat tillbaks något efter statistiken. Goldman Sachs höjda rekommendationer av flera verkstadsbolag bidrog till den positiva stämningen.
När Stockholmsbörsen stängde hade OMXS30 avancerat hela 2,4 procent och slutnoteringen blev 805,9 punkter. Omsättningen var skapliga 16,2 miljarder kronor. Efter de senaste dagarnas uppgång hörs det åter röster om att riskaptiten ökar och att det är mycket kapital som åter vill in på aktiemarknaden. Efter några dagars positiva besked sägs det att bankmarknaden börjar fungera igen. 24 av de 30 aktierna som ingår i OMXS30 stängde på plus.
OMXS30 befinner sig nu i ett mycket intressant läge. Tekniskt ser indexet starkt ut och passeras de kommande motstånden runt 815 med bibehållen volym ser det relativt rent ut upp till 840. Efter statistiken från Japan och Kina i morse har Nikkei fortsatt att stiga. Den konsolideringsformation som beskrivit vid ett flertal tillfällen är nu bruten och det signalerar för fortsatt uppgång, nu ger det sig om utbrottet är äkta eller falskt. Det krävs några dagars ”etablering” ovanför 815-820 intervallet innan vi kan säga att indexet tagit sig ur formationen. Skulle indexet nu falla tillbaks ner i konsolideringsformation kommer först och främst ett test av utbrottsnivån runt 795 att testas, håller den kan vi få en ny lite högre konsolideringsnivå. Det är viktigt att komma ihåg att börserna världen över präglas av en enorm nervositet och i USA är det extremt små volymer och bristen på säljare som till stor del driver upp kurserna i något som ser ut som ett fortsatt rally. Detta kan innebära ganska korta uppgångar där ingen vågar riskera att bli lämnad kvar i båten. Utgången idag beror helt på om OMXS30 etablerar sig ovanför 800-nivån och avancerar mot 815, i annat fall är det risk för en tillbakagång till konsolideringskanalen.
Motstånd: 815 / 822 / 840
Stöd: 790-795 / 778
Den positiva stängningen var den högsta sedan slutet av september i fjol. Det bör dock noteras att trots amerikanarnas ohämmade positivism finns det fortfarande några faktorer som kan kyla ner marknaden. Bankkrisen är inte på något sätt över, problemen har tillfälligtvis dolts under mattan med förhoppningar om att allt skall bli bra om bara utlåningen kommer igång, budgetunderskottet och de stigande arbetslöshetssiffrorna i kombination med accelererande olje- och råvarupriser kan bli problematiska faktorer. Många aktier har stigit kraftigt den senaste tiden och förväntningarna på framtida vinster är nu högre ställda än innan vi gick in i finanskrisen, de ovanligt höga P/E-talen innebär att företagen måste prestera riktigt bra för att leva upp till förväntningarna.
Mest omsatt på den svenska börsen igår var Hennes & Mauritz som steg 3,01 procent till 376,50. Det omsattes HM-aktier för 1,14 miljarder kronor. Ericsson steg 2,78 procent och slutade på 74,50. På tredje plats kom Sandvik som steg 1,18 procent till 64,25.
Bästa bransch var verkstad och industri under torsdagen. Även banker hade en bra dag. Sämsta bransch var olje- och råvarurelaterade aktier efter en andhämtningen i olje- och metallpriserna.
Trots att marknaden tolkade den amerikanska statistiken som positiv och valde att ignorera stigande oljepris, galopperande budgetunderskott, risk för stigande räntor och rekordmånga arbetslösa steg de amerikanska börserna. S&P 500 steg 0,6 procent, DJIA lyckades stänga på plus 0,4 procent och Nasdaq på 0,5 procent. Omsättningen på 3,7 miljarder aktier var inte mycka att hurra för. Efter klockan åtta svensk tid vände börserna nedåt och även på efterbörsen var det mest röda siffror.
De ledande amerikanska terminerna har stigit sedan klockan fyra i morse efter natten tillbakagång, när det kom positiv statistik från Kina stigit men jämfört med stängningen i USA igår ligger S&P 500 terminen på ungefär samma nivå och jämför vi med den svenska stängningen ligger terminerna på lägre nivåer.
Priset på råolja nådde under torsdagen sin högsta nivå på åtta månader. Statistik för veckoarbetslösheten kom in bättre än väntat vilket skapade förhoppningar om ljusning på den amerikanska arbetsmarknaden.
Detaljhandeln var uppåt i USA under maj månad, vilket spädde på de positiva stämningarna. Ökningen på 0,5 procent beror dock huvudsakligen på högre bensinpriser. Om man räknar bort bil- och bensinförsäljning, ökade försäljningen endast med 0,1 procent.
I Asien stiger de flesta börserna, med draghjälp från de positiva detaljhandelssiffrorna i Kina och USA. Japanska Nikkei ligger klockan 06.30 på plus 0,95 procent och Hongkongbörsen Hang Seng har avancerat 1,24 procent. Flera av de asiatiska börserna ligger nu på uppgångar på runt 50 procent och företagen får en hel del att bevisa framöver.
Kronan har stärkts mot både dollarn och euron inatt.
Oljeprisökningen har i alla fall tillfälligt stannat av.
Viktiga hålltider idag:
– Opec presenteras månadsrapport för olja.
– 04.00 Kina: Industriproduktionen ökade 8,9 procent vilket var mer än de 7,7 procent analytikerna förväntade sig.
– 04.00 Kina: Detaljhandeln ökade med hela 15,2 procent vilket låg i linje med analytikernas förväntningar.
– 06.30 Japan: Industriproduktionen under april steg med 5,9 procent jämfört med föregående månad, men minskade med 30,7 procent mot samma månad förra året.
– 08.00 Tyskland: Grossistpriserna steg med 0,1 procent i maj
– 08.45 Frankrike: KPI maj
– 09.00 Netonnet: Redovisar ett bättre resultat än väntat
– 09.30 SCB: Sveriges ekonomi statistiskt sett
– 11.00 EMU: Industriproduktion i maj
– 12.30 RGK: Statsupplåning – prognos och analys för Q2 2009
– 13.00 Riksbanken sammanträder
* 14.30 USA: Importpriser i maj
* 16.00 USA: Michigan-index för juni (preliminärt)
Övrigt:
– Koenigsegg köper Saab tillsammans med norska investerare. Det är nästan så att man tror det är en dålig norgehistoria. Det är två loosers som möts. En företagsledare som inte har någon erfarenhet av bilar försöker sig på att göra en sportbil, som är en stor flopp. Ingen kan väl påstå att Saab lyckats särskilt bra genom åren och nu skall dessa två loosers vända på skutan – grattis om det lyckas…